Biesiada przy dobrym winie, czyli kuchnia Hiszpanii
Bistro na talerzu
Hiszpanie uwielbiają dobrą kuchnię – potrafią spędzić wiele godzin przy suto zastawionym stole zarówno w domu, jak i w restauracji. Zamiłowanie do biesiadowania jest równie silne, jak pasja do aromatycznych, pachnących ziołami i oliwą z oliwek potraw.
Kuchnia hiszpańska określana jest mianem śródziemnomorskiej, więc w dużej mierze składa się ze świeżych warzyw i owoców morza. Każdy region Hiszpanii może pochwalić się własnymi, charakterystycznymi potrawami.
Jeśli marzysz o spróbowaniu typowej paelli, powinieneś udać się na wycieczkę do Walencji. Z kolei w rejonie Andaluzji można zjeść najlepszy chłodnik (gazpacho).
Aby posmakować charakterystycznych chlebków z pastą pomidorową (tzw. pan tumaca), powinieneś wybrać się do Katalonii.
Sztandarowym daniem tego kraju jest również tortilla, czyli specjalny omlet. Warzywami najczęściej wykorzystywanymi w hiszpańskich potrawach są pomidory, fasola oraz ziemniaki.
Specyficzne dla tego kraju są również sery przygotowywane w wyjątkowy sposób, czyniący je niskokalorycznymi. Na tle innych krajów Hiszpania wyróżnia się również tradycyjnymi, suszonymi szynkami.
Wśród mięs najpopularniejsza jest jagnięcina, wieprzowina, a także mięso z królika.