Charakterystyka kuchni szwajcarskiej
Potrawy kuchni szwajcarskiej ściśle wiążą się z trybem życia mieszkańców. Kuchnia ta uchodzi bowiem za bardzo treściwą i pożywną. Cechy tej kuchni spowodowane są rolniczo-pasterskim stylem życia, który jeszcze kilkadziesiąt lat temu dominował w Szwajcarii.
Ze względu na wykonywaną pracę fizyczną, potrawy musiały dostarczać znaczną ilość energii i witamin. Szwajcarzy w swoich potrawach wykorzystują produkty powszechnie dostępne w gospodarstwach, takie jak mleko, sery czy ryby. Spożywają również mięso zwierząt hodowlanych.
Nie zapominano również o owocach i warzywach. Dania kuchni szwajcarskiej trudno uznać za dietetyczne, jednak wiele osób przyznaje, że jest to kuchnia niezwykle smaczna. Niektóre szwajcarskie potrawy są znane na całym świecie, tak jak np.
fondue. W wielu potrawach dominują ziemniaki. Często są one łączone z innymi składnikami.
Mogą to być warzywa lub mięso. Kuchnię szwajcarską z pewnością warto spróbować, głównie ze względu na niebywały smak i aromat dań.