Dorsz w warzywach pieczony w folii

Dorsz w warzywach pieczony w folii
Miód lipowy
visgrana

Dania rybne powinny na stałe wejść do jadłospisu każdego z nas i można to zrobić w bardzo prosty sposób, gdyż istnieje wiele łatwych przepisów na szybkie i smaczne potrawy rybne na różne okazje. Jest to o tyle ważne, że w rybach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych takich jak m.in. magnez, kwasy tłuszczowe omega czy łatwo przyswajalne białko. I tak, dobrym pomysłem na niedzielny obiad może być dorsz w warzywach pieczony w folii. Pierwsze, co musimy zrobić to zająć się samą rybą, którą trzeba dokładnie umyć i wystawić na ręcznik papierowy w celu osuszenia. Wtedy też skrapiamy ją sokiem z cytryny, jak i przyprawiamy solą oraz pieprzem lub przyprawą uniwersalną, po czym filety możemy odstawić do lodówki na około 30 minut.

www.ardleywithfewcott.com

W dalszej kolejności przygotowujemy warzywa – cebulę, koper, oliwki, czosnek oraz pomidorki. Dokładnie je myjemy, kroimy i siekamy. Po upływie pół godziny możemy wyjąć filety z lodówki i rozłożyć je na kawałkach folii aluminiowej nasmarowanych oliwą, na których wcześniej położyliśmy liście szpinaku. Na rybę wrzucamy następnie warzywa, doprawiamy, a na koniec skrapiamy ją jeszcze dwiema łyżkami oliwy oraz odrobiną białego wina. Folie należy złożyć i zamknąć na wierzchu, przy czym należy pamiętać o tym, aby widelcem zrobić na samej górze kilka dziurek. Całość ląduje w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku na około 25 minut. Danie można podawać z dodatkiem pieczywa, ziemniaków bądź ryżu – w każdej odsłonie smakuje tak samo dobrze.