Gluhwein po austriacku
Grzane wino to bardzo popularny trunek w wielu krajach europejskich i nie tylko. Spożywane jest przeważnie w chłodne jesienne i zimowe wieczory. W krajach niemieckojęzycznych grzane wino znane jest pod nazwą Gluhwein. W zależności od kraju spożywa się je w różnych wersjach.
W Niemczech używa się głównie czerwonego wina, z kolei Austriacy preferują wino białe. Gluhwein jest szczególnie popularny na świątecznych jarmarkach. Trunek ten nieodłącznie kojarzy się ze zbliżającymi się świętami. Ponadto grzane wino niezwykle rozgrzewa.
W jaki sposób można go przyrządzić w wersji austriackiej? Przede wszystkim trzeba zachować właściwe proporcje między winem oraz pozostałymi składnikami. Najczęściej do wina dodaje się cukier, goździki, cynamon oraz pomarańcze. Istnieją również pewne odmiany tego przepisu, w którym dodatkowo dodaje się pieprz. Tradycyjne grzane wino powinno być podawane w ceramicznych kubkach, dzięki którym dłużej utrzyma ciepło.
Gluhwein z powodzeniem można przygotować w warunkach domowych.