Jak przygotować zupę grzybową po staropolsku?
świeże warzywa
Przepisów na zupę grzybową jest bardzo wiele. Jeśli chcesz przygotować staropolską grzybową dla kilku osób potrzebne będą Ci: 4 dag suszonych grzybów, porcja włoszczyzny, cebula, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 10 łyżek kaszy perłowej, natka pietruszki i różne przyprawy.
Przygotowania zacznij od opłukania i zalania gorącą wodą grzybów. Trzeba je wymoczyć do miękkości, dlatego najlepiej pozostaw je w wodzie na ponad 2 godziny.
Po namoczeniu, pokrój je w paseczki. Połowę włoszczyzny zetrzyj grubo na tarce, a pozostałą część zostaw w całości.
Do garnka wlej 2 litry wody i dorzuć do niego warzywa (włoszczyznę wraz z cebulą), grzyby, listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Dopraw solą i pieprzem.
Gdy wywar będzie gotowy, a warzywa miękkie, wyjmij z garnka niestarte warzywa. Do gotującej się zupy dodaj kaszę perłową.
Pozostaw garnek na ogniu, aż do ugotowania kaszy, około 30 minut. Zamiast kaszy, zupę grzybową możesz podawać z kluskami.
Na koniec, dodaj do grzybowej zupy gęstą śmietanę, a serwuj z posiekaną natką pietruszki.