Kotlety schabowe w staropolskim wydaniu

Kotlety schabowe w staropolskim wydaniu
Jedzpij.pl
https://exeller.be/produkt/vpowder-cider-ocet-jablkowy-w-proszku/

Tradycyjne schabowe to danie, które często gości w polskich domach. Znane od wielu lat i wciąż chętnie przyrządzane. Schab po staropolsku to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Cztery kotlety schabowe bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.

skrobki tortowe

Z dwóch jajek, mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę i obtaczamy w niej schab. Przyprawione i obtoczone w panierze kotlety wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Odkładamy na oddzielny talerz. Na patelni podsmażamy pokrojony wędzony boczek, posiekaną małą cebulkę i dwa starte ząbki czosnku.

Wszystko posypujemy mąką, by zagęścić sos. Kroimy kilka ogórków kiszonych oraz pół czerwonej papryki. Dodajemy warzywa do powstałego sosu. Podlewamy bulionem, ale tak, by sos zachował swoją gęstą konsystencję.

Dusimy wszystko pod przykryciem. Po 10 minutach wkładamy schabowe i dusimy całość przez 20 minut. Staropolskie schabowe z sosem można podawać wraz z ziemniakami, kaszą czy kluskami. To smaczne danie nasyci na długo.