Pączki po austriacku
Austriacy mogą pochwalić się narodowymi słodkościami, które znane są na całym świecie. Nie oznacza to jednak, że nie czerpią inspiracji z innych kuchni. W Austrii bardzo popularne są pączki, które w tym kraju znane są pod nazwą Krapfen. Podobnie jak w Polsce, tak i w Austrii pączki spożywa się głównie w karnawale, ale można je nabyć przez cały rok.
Austriackie pączki cechuje różnorodność dodawanego nadzienia. Z łatwością nabędziemy tu pączki z toffi, wanilią czy marmoladą, jednak do najpopularniejszych z pewnością zaliczają się te z konfiturą morelową. W Austrii co roku organizowane są konkursy na najlepsze pączki. Przepis na pączki w wersji austriackiej praktycznie nie różni się od przepisu na tradycyjne pączki.
Używamy tych samych składników, jedynie proporcje mogą ulec zmianie. Chcąc skosztować typowo austriackiego pączka należy nadziać go właśnie dżemem morelowym. Wśród posypki istnieje duża różnorodność. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem, lukrem lub kolorową posypką.
Sprawdźcie również torcik wedlowski – frisco.pl