Pieczony łosoś z sosem curry
czekoladowe upominki
Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, to warto zwrócić się w stronę potraw rybnych, z których można przygotować nie tylko coś smacznego, ale też bardzo zdrowego. Wiele osób zapomina, że w rybach znajdziemy wiele bardzo cennych składników odżywczych dla naszego organizmu, dlatego też potrawy rybne powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu. Jedną z takich ryb, które można szybko i smacznie przyrządzić jest na przykład łosoś, z którego bardzo łatwo jest zrobić pyszny obiad.
Takim szybkim daniem jest łosoś z sosem curry, a więc dość znana i lubiana potrwa, której przygotowanie zajmie nam około pół godziny. Pierwsze, co robimy to dokładnie opłukujemy rybę pod zimną wodą i wystawiamy na ręcznik papierowy do osuszenia. W międzyczasie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu oraz soku z limonki – wszystko to wlewamy do naczynia żaroodpornego, gdzie następnie wyląduje łosoś.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na około 18-20 minut. Po wyjęciu łososia z piekarnika zdejmujemy z niego skórkę i usuwamy szare części mięsa spod skórki. W dalszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem ryżu z fasolką oraz sosu curry.
Ryż i fasolkę najpierw gotujemy oddzielnie, a potem łączymy w jednym garnku wraz z sosem z pieczonego łososia. Sos z kolei tworzymy z pasty curry i łyżki mleka kokosowego, smażąc je przez około minutę na patelni, a następnie dodając resztę mleka, cukier oraz sos rybny i gotując do momentu, w którym sos lekko zgęstnieje.