Pstrąg na kolację
wódka
Ryby w polskiej kuchni, choć trochę zapomniane, mają długą historię i ciekawe sposoby podania. Niewątpliwie do jednych z nich należy pstrąg w sosie orzechowym, którego przygotowanie nie jest szczególnie czasochłonne, natomiast podanie na kolacji z przyjaciółmi jest gwarantem licznych zachwytów i gratulacji dla pani domu. Jak przygotować pieczonego pstrąga w sosie orzechowym? Nic trudnego! Pstrąga w towarzystwie oliwy, tymianku i cytryny należy piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 240°C.
W czasie, w którym ryba będzie nabierała smaku w piekarniku możemy przyrządzić sos. Niezbędna do tego będzie nam śmietana, która nada idealnej konsystencji oraz chrzan i orzechy, będące podstawą ciekawego smaku tegoż dipu. Upieczoną rybę polaną sosem orzechowym należy podawać na liściach rukoli wraz z ziemniakami, które również możemy podpiec w piekarniku.
Nie ulega wątpliwości, że pstrąg w sosie orzechowym z aromatycznym chrzanem jest świetną pozycją w kolacyjnym menu, która charakteryzuje się fantastycznym smakiem, zapachem i wyglądem.