Roladki z dorszem i risotto z pęczaku z grzybami

Roladki z dorszem i risotto z pęczaku z grzybami
przetworzone owoce
pizzeria białystok

Dania z mrożonych ryb cieszą się całkiem dużą popularnością, szczególnie ze względu na wiele korzyści, które płyną z jedzenia ryb. Jedną z takich potraw mogą być roladki z dorszem i risotto z pęczaku z grzybami, które z pozoru wydają się być dość skomplikowaną propozycją, ale w praktyce są dość łatwe do zrobienia. Jest to danie idealne na kolacje, ale też w niektórych przypadkach można je zaserwować jako przystawkę. Pierwsze, co musimy zrobić to oczywiście wypatroszyć dorsza, pozbawiając go też ości.

www.spolkamedycznajesionowa.pl

Tak przygotowaną rybę gotujemy na parze, a w międzyczasie ugotować można także kaszę. Wśród wielu różnych grzybów warto postawić na opieńki – najpierw dokładnie je myjemy, a potem odkrywamy kapelusze i gotujemy, po czym siekamy w drobną kosteczkę, podobnie zresztą jak cebulę – kolejny krok to wrzucenie grzybów oraz cebuli na patelnię w celu lekkiego podsmażenia. Wtedy też w patelni ląduje kasza, a dodać możemy różne warzywa jak marchew czy pomidory. Bardzo ważne jest także odpowiednio przygotować cukinię – to znaczy umyć, pokroić w cienki paseczki, a następnie upiec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

To bowiem na paski z cukinii nakładać będziemy kawałki dorsza oraz przygotowanego wcześniej risotto z grzybów, warzyw i kaszy. Całość należy następnie zwinąć jak w rulonik i spiąć wykałaczką, aby nadzienie się nam nie rozleciało. Danie można podawać z podsmażonymi kawałkami jabłek. Przygotowanie całej potrawy powinno nam zająć około pół godziny.