Tafelspitz, czyli potrawa narodowa
Austriacy bardzo lubią dania mięsne. Ze wszystkich rodzajów mięs najbardziej gustują w wołowinie. Nic zatem dziwnego, że z tego mięsa przyrządza się danie narodowe, które zna każdy mieszkaniec tego kraju. Tafelspitz to inaczej gotowana do miękkości wołowina serwowana z warzywami.
Obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy jest sos jabłkowo-chrzanowy. Sos ten ma słodko-ostry posmak, który idealnie komponuje się z delikatną i wytrawną wołowiną. Do przygotowania tej potrawy Austriacy używają mięsa najwyższej jakości. Wołowinę gotuje się do miękkości wraz z włoszczyzną.
Zgodnie ze zwyczajem, gotową potrawę nakłada się do głębokiego talerza. Następnie mięso podlewa się niewielką ilością wywaru. Tafelspitz przyrządza się w dowolnej porze roku, jednak najczęściej serwowana jest w porze jesienno-zimowej. Danie jest bardzo pożywne i dostarcza energii na cały dzień.
Będąc w Austrii koniecznie trzeba spróbować tej potrawy. Tylko w tym kraju ma ona niepowtarzalny smak i aromat.