Tajlandia - harmonia pięciu smaków
http://zlotylin.pl/przyjecia-okolicznosciowe/
W krajach azjatyckich potrawy muszą być przygotowywane zgodnie z filozofią życiową mieszkańców, którzy dążą do osiągnięcia równowagi. Światopogląd Tajlandczyków ma opierać się na dwóch najważniejszych wartościach: przyjemności i harmonii. Takie tendencje można zauważyć również w tajskiej kuchni. Każdy posiłek wywodzący się z tej sztuki kulinarnej powinien być skomponowany zgodnie z najważniejszą regułą: zasadą pięciu smaków. Głosi ona, że wszystkie dania powinny zawierać w sobie zarówno słodycz, jak i gorycz. Wyczuwalna powinna być także ostrość, kwaśność i słoność.
W ten sposób tajskie dążenie do harmonii, podobno gwarantującej szczęście w życiu, ma znajdować swoje odzwierciedlenie również w jedzeniu. Składniki charakterystyczne potraw kuchni tajskiej w dużej mierze uzależnione są od regionu, w jakim się znajdujemy. Jednak niezależnie od miejsca, główny składnik posiłku zawsze stanowi ryż. Wyjątkową popularnością cieszy się jego jaśminowa odmiana, bardzo delikatna i aromatyczna. Wielość zapachów jest specyficzną cechą tajskiej kuchni, bo stosuje się w niej wiele wonnych przypraw i ziół. Najbardziej znanym daniem kuchni tajskiej jest pad thai – makaron ryżowy smażony z cukrem, rybą, orzechami i sokiem z limonki.