Ziemniaki w nowej odsłonie
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ziemniaki królowały na stołach szwajcarskich chłopów. Powodów było wiele. Do najważniejszych zaliczało się jednak to, że warzywa te były powszechnie dostępne i łatwe w uprawie.
Ponadto z ziemniaków można było przyrządzić wiele smakowitych potraw. Jednakże do najistotniejszych właściwości ziemniaków zaliczało się to, że są sycące. Jest to niezwykle ważne dla chłopów i pracowników fizycznych.
Ziemniaki szybko zdobyły zwolenników także i w innych grupach społecznych. Dowodem tego jest potrawa o nazwie maluns. Danie to można także nazwać kruszonką, ze względu na specyficzny wygląd oraz sposób przygotowania.
Potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia. W dodatku można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania maluns potrzebne nam będą ziemniaki, masło, mąka oraz sól.
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce. Następnie trzeba dodać do nich mąkę oraz sól. Całość mieszamy i podsmażamy na rozgrzanym masełku aż do zarumienienia.