Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza
świeże warzywa
Jedzenie ryb niesie ze sobą wiele korzyści, dlatego też warto przemycać do swojej diety pokarmy rybne. Można to zrobić na przykład dzięki zupie rybnej gotowanej na wywarze warzywnym i białym winie z kawałkami fileta z dorsza.
Brzmi dość skomplikowanie i choć czas przygotowania nie jest wcale krótki to jednak pyszny smak tego dania sprawia, że z pewnością pomyślimy o tym, aby włączyć je na stałe do naszych propozycji obiadowych. I tak, pierwsze co powinniśmy zrobić to przygotować wywar.
Potrzebne będą nam warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz bulion. Ale jako że ma to być zupa rybna to do wywaru musimy dodać także korpusy lub głowy ryb pozbawione oczu oraz skrzeli.
Tak przygotowaną zupę należy gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny, a w tym czasie można już zająć się kolejnymi składnikami, które potem wylądują w wywarze. Mowa tutaj o kolejnej porcji warzyw – wśród nich m.
in. marchew, cebula, seler czy pietruszka – które należy potem wrzucić do przecedzonego wywaru i gotować przez pięć minut.
Następny krok to dodanie białego wytrawnego wina. Na koniec wystarczy jeszcze tylko dołożyć dorsza.
Filet należy pokroić w kostki i dodać do gotującej się zupy, przy czym trzeba pamiętać, aby zrobić to na około 2-3 przed rozpoczęciem podawania wywaru. Danie wydaje się być więc skomplikowane, ale jego przygotowanie nie jest wcale trudne, a dzięki wprowadzeniu go do naszej diety będziemy mogli korzystać z wielu cennych składników odżywczych znajdujących się w rybach.