Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Rosół po staropolsku
Miód gryczanyvisgrana Rosół nazywany jest królową wszystkich zup. Gości na polskich stołach przy różnych okazjach. Choć jest nieskomplikowanym daniem, wymaga odpowiedniej receptury, by zachwycać swoim aromatem. Do dzisiaj uważa się, że rosół pokrzepia, szczególnie w chorobie. Staropolski rosół przy
Podróż w czasie o kilka lat wstecz
www.kaunana.com Bary mleczne to już miejsca niemal historyczne, ściśle związane z tradycją Polski. Najbardziej upowszechniły się w okresie międzywojennym i po II wojnie światowej, stając się ulubionym miejscem tak zwykłych obywateli, jak i reżyserów filmowych, upamiętniających tamte czasy. Bary
Fondue – danie znane nie tylko w Szwajcarii
www.kwadrat.slupsk.pl Do jednych z najpopularniejszych dań szwajcarskich zalicza się fondue. Co kryje się po tą tajemniczą nazwą? Fondue składa się przede wszystkim z sera, który rozpuszcza się w specjalnie do tego przeznaczonym naczyniu. Uważa się, że najlepsze fondue to mieszanina co najmniej dwóc
Strudel jabłkowy – specjalność Austrii
Desery austriackie na niemal każdy miłośnik słodkości. Wielu z nich jednak nie wie, że ich ulubiony smakołyk pochodzi z tego kraju. Tak też jest w przypadku jabłkowego strudla, który w Austrii znany jest pod nazwą Apfelstrudel. Wbrew pozorom deser jest prosty w przygotowaniu. Strudel jabłkowy znany
Szare kluski, czyli w staropolskiej kuchni
świeże owocehttps://exeller.be/kategoria-produktu/sojowe/bialko-sojowe/ Szare kluski lub kluski ziemniaczane zawdzięczają swoją nazwę barwie, jaką przyjmują. Swój szary kolor zawdzięczają surowym startym ziemniakom, które ciemnieją podczas obróbki. Kluski ziemniaczane kojarzą się z babciną kuchnią,
Charyzmatyczna Magda Gessler
papilotki ozdobneMiody z Roztocza Największy sukces spośród medialnych gwiazd związanych z kuchnią odniosła w Polsce Magda Gessler. Uznana restauratorka od wielu lat funkcjonowała na styku świata dobrej kuchni i mediów. W jej restauracjach jadały gwiazdy i wpływowe postacie, dzięki czemu kuchnia Mag
Kolacja z widokiem na miasto
Pitaya Catering Każdy z nas lubi od czasu do czasu wybrać się w jakieś stylowe miejsce, gdzie można spokojnie zjeść kolacje, odstresować się, a przy okazji ucieszyć oczy niesamowitym widokiem. Obecnie bardzo dużo hoteli, ale także postawionych specjalnie do tego celu atrakcji turystycznych proponuj
Zważ sobie obiad
www.idealnypracodawca.pl Wracając zmęczonym po pracy, czy dniu spędzonym na uczelni często nie ma się siły, by ugotować samemu smaczny, domowy obiad. Dlatego w głowie pojawiają się pomysły, gdzie można wygodnie zjeść posiłek, który byłby smaczny, zdrowy, a jednocześnie codziennie nie pozbawiał nas p
Mięsny pasztet po staropolsku
pizzeria białystokPiekarnikiStaropolski pasztet musi być przygotowany w odpowiednich proporcjach. Do jego przygotowania potrzebne będzie po 50 dag wieprzowiny, cielęciny, boczku oraz 40 dag wątróbki cielęcej. Oprócz tego 5 jajek, parę kromek bułki, cebula, kilka suszonych grzybów i różne przyprawy.
Staropolska uczta – golonka
www.klinika-orka.plkursy kuchnia włoska poznań Możesz urządzić sobie ucztę w staropolskim stylu. Na stole musi znaleźć się oczywiście golonka. By golonka dobrze smakowała, niezbędne jest jej właściwe przyrządzenie. Kilogramową golonkę myjemy i nacieramy przyprawami. Najlepiej wstawić mięso do lodów
Śniadanie do łóżka
www.zimnacrew.pl Każdy z nas ma czasami ochotę na odrobinę lenistwa. Zwłaszcza, gdy przed nami wolny dzień, nie trzeba wstawać do pracy, czy do szkoły, za to można odpocząć za cały ciężki tydzień i nabrać siły przed kolejnym. Nic więc dziwnego, że motyw „śniadania do łóżka” stał się inspiracją nie
Kurczak w wieczornym wydaniu
www.karczmawrazidlok.com.plhenessy xo Dania z kurczakiem zostały szczególnie ukochane przez Polaków w różnym wieku. Dlatego też w książkach kucharskich czy Internecie nie trudno znaleźć ciekawe pomysły na przyrządzenie kurczaka w różnej postaci i w różnym towarzystwie. A w jakiej formie najlepiej